}

ŠTO DONOSI NOVI PRAVILNIK O BRODICAMA, ČAMCIMA I JAHTAMA – 2020

1 DIO

 

 

Novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama (NN 13/2020) na snazi od 01.02.2020., između ostalih, donio je izmjene u dijelu definiranja pojmova brodica, jahta i čamac te područja plovidbe brodica i jahti  kojima se dosadašnji Pravilnik o brodicama i jahtama uskladio sa promjenama Pomorskog zakonika (na snazi od 01.01.2020.) te je ujedno uključio dosadašnji Pravilnik o čamcima.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti određene odredbe Pravilnik o brodicama i jahtama kao o određene odredbe Pravilnika o čamcima. Na taj način su u jednom pravnom aktu obuhvaćena plovila na moru i unutrašnjim vodama: brodice i jahte te čamci.

Pomorski zakonik definirao je pojmove brodice i jahte, a novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama preuzeo je te definicije i odredio značenje pojma čamac.

 

Brodica jest plovni objekt namijenjen za plovidbu morem koji je ovlašten prevoziti najviše 12 putnika, čija je duljina trupa veća od 2,5 metra, a manja ili jednaka 15 metara, ili ukupne snage porivnih uređaja veća od 5 kW.

Ranije je pojam brodice, između ostalog, podrazumijevao dužinu do 12 m i zapremninu do 15 BT.

Pojam brodica ne obuhvaća:

  • plovila koja pripadaju drugom pomorskom objektu u svrhu prikupljanja, spašavanja ili obavljanja radova,
  • plovila namijenjena isključivo za natjecanja,
  • kanue, kajake, gondole i pedaline,
  • daske za jedrenje i daske za jahanje na valovima.

Brodica može ploviti i unutarnjim vodama Republike Hrvatske.

 

Jahta jest plovni objekt za sport i razonodu, neovisno o tome koristi li se za osobne potrebe ili za gospodarsku djelatnost, a čija je duljina trupa veća od 15 metara i koji je namijenjen za dulji boravak na moru, te koji je osim posade ovlašten prevoziti do 12 putnika.

Ranije je pojam jahte podrazumijevao dužinu veću od 12 m i zapremninu veću od 15 BT. 

 

Čamac jest plovilo namijenjeno isključivo za plovidbu unutarnjim vodama, koje nije brod, plutajuće postrojenje ili skela, a čija je duljina trupa veća od 2,5 metara, ali manje ili jednako 20 metara, ili ukupne snage porivnih strojeva veće od 5 kW. Čamac može ploviti u granicama unutarnjih voda Republike Hrvatske.

Čamac ne može ploviti područjima plovidbe za brodice i jahte.

 

Novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama donio je izmijenjena Područja plovidbe brodica i jahti kako slijedi:

Brodica ili jahta ovisno o svojoj veličini, konstrukciji i drugim tehničkim karakteristikama može ploviti u sljedećim području plovidbe:

1. Područje plovidbe I – obuhvaća međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora

Ranije u području plovidbe I postojalo je sljedeće ograničenje: Ia – do 20 Nm od obale kopna ili otoka.

2. Područje plovidbe II – obuhvaća međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje udaljavanja od 20 Nm od najbliže obale kopna i otoka

        Ranije je Područje plovidbe II – obuhvaćalo međunarodnu plovidbu Jadranskim morem i postojala su sljedeća ograničenja: IIa – do 12 Nm od obale kopna ili otoka.

3. Područje plovidbe III – obuhvaća međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje udaljavanja od 12 Nm od najbliže obale kopna i otoka. Za ribarske brodice duljine veće od 7 metara obuhvaća plovidbu teritorijalnim morem i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom Republike Hrvatske (ZERP).

          Ranije je Područje plovidbe III – obuhvaćalo plovidbu unutarnjim morskim vodama, vodama koje su pristupačne s mora i teritorijalnim morem RH, a za ribarske brodice duljine veće od 7 metara i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom Republike Hrvatske (ZERP).

U području plovidbe III mogu postojati sljedeća ograničenja:

IIIa – do 6 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIb – do 3 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIc – do 1 Nm od obale kopna i otoka

4. Područje plovidbe IV – obuhvaća plovidbu lukama, zaljevima, ušćima rijeka, te rijekama do granica do koje su one plovne s morske strane.

         Ranije je Područje plovidbe IV – obuhvaćalo plovidbu lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva u granicama do koje su one plovne s morske strane, te Prokljanskim jezerom.

U području plovidbe III  lučka kapetanija ili Hrvatski registar brodova može ograničiti plovidbu brodice ili jahte na teritorijalno more i unutarnje morske vode Republika Hrvatske.

U području plovidbe I, II, III, i IV  lučka kapetanija ili Hrvatski registar brodova može ograničiti plovidbu brodice ili jahte u određenim vremenskim uvjetima odnosno za određeno vremensko razdoblje.

Osobno plovilo na vodomlazni pogon može ploviti isključivo u području plovidbe IIIc uz ograničenje na plovidbu unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske.

 

Sva plovila građena prema zahtjevima ovog Pravilnika moraju biti svrstana u odgovarajuću projektnu kategoriju, a područje plovidbe u odnosu na projektnu kategoriju određuje se kako slijedi:

– Projektna kategorija A – sva područja plovidbe;

– Projektna kategorija B – područje plovidbe, II, III, IIIa, IIIb, IIIc, IV;

– Projektna kategorija C – područje plovidbe III, IIIa, IIIb, IIIc, IV;

– Projektna kategorija D – područje plovidbe IV.

 

 

Sva rekreacijska plovila moraju biti svrstana u jednu od sljedećih projektnih kategorija:

– A – rekreacijsko plovilo projektirano za vjetar čija snaga može biti veća od 8 Bf i za značajnu valnu visinu od 4 metra i veću, pri čemu su isključeni ekstremni uvjeti, kao što su oluje, snažne oluje, orkani, tornada i ekstremni morski uvjeti ili golemi valovi;

– B – rekreacijsko plovilo projektirano za snagu vjetra do uključivo 8 Bf i značajnu valnu visinu do uključivo 4 metra;

– C – plovilo projektirano za snagu vjetra do uključivo 6 Bf i značajnu valnu visinu do uključivo 2 metra;

– D – plovilo projektirano za snagu vjetra do uključivo 4 Bf i značajnu valnu visinu do uključivo 0,3 metara, uz povremenu pojavu valova najveće visine do 0,5 metara.

 

 

Projektna kategorija

Snaga vjetra, [Bf]

Značajna valna
visina *)
(H1/3, [m])

Područje plovidbe

A

> 8> 4

sva područja

B

≤ 8≤ 4

II i niže

C

≤ 6≤ 2

III i niže

D

≤ 4≤ 0,3

IV

 

*) H1/3 jest značajna valna visina u metrima, odnosno srednja vrijednost jedne trećine najvećih valova

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o našim tečajevima!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Saznajte više informacija o našim tečajevima...

Pretplatite se na Newsletter ... i besplatno ćete dobiti poglavlje Priručnika za voditelja brodice

Dogodila se greška - pokušajte opet.
Vaši podaci su poslani - provjerite svoj e-mail pretinac.

adresa: Mile Dimitrijević 2, 10000 Zagreb

Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
1€ = 7.53450 kn