DOZVOLA ZA VODITELJA BRODICE

 

Da biste stekli pravo upravljanja brodicom ili jahtom trebate steći Dozvolu za voditelja brodice.

Dozvola se stječe uspješnim polaganjem ispita za voditelja brodice, usmeno, pred tročlanom komisijom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu ili neke od Lučkih kapetanija na Jadranu (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) ili na unutarnjim plovnim putevima (Sisak Slavonski Brod, Osijek, Vukovar).

Možete steći dozvolu za voditelja brodice kategorije A, B ili C.

Kategorija A omogućava vam da već s navršenih 15 godina upravljate brodicama do 7 m dužine sa pogonskim strojem snage do 15 Kw (20 KS) i pritom možete ploviti u području do 6 M (nautičkih milja) od obale kopna ili otoka hrvatskog obalnog mora.

Kategorija B omogućava vam da s navršenih 16 godina upravljate brodicama do 12 m dužine i jahtama do 30 BT (bruto ili registarskih tona – zapremnina plovila) za osobne potrebe ili onima koje se iznajmljuju bez posade sa neograničenom snagom pogonskog stroja. Navedenim brodicama i jahtama možete ploviti unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim  morem Republike Hrvatske.

Kategorija C omogućava vam da upravljate brodicom i jahtom do 30 BT s kojom možete ploviti u međunarodnoj plovidbi svim morima i vodama koje su pristupačne s mora.

Svima koji žele biti ljetni, proljetni ili jesenski nautičari, ploviti s obitelji i/ili prijateljima po hrvatskom dijelu Jadrana sa svojom ili iznajmljenom brodicom, uživati u „tišini“ valova i vjetra dok jedre ili brujanju motora dok žure u neku nautičku luku ili marinu, dozvola za voditelja brodice kategorije B (ili A) dovoljna je za takvo zadovoljstvo i poduhvat.

Kategorija C trebati će onima koji se žele baviti profesijom skipper-a i onima koji žele „okušati“ more izvan Jadrana.

Program ispita za stjecanje B kategorije možete pronaći u Pravilniku o brodicama i jahtama – pravnom aktu koji regulira ovo područje (Dodatak 7.  članka 52. Pravilnika). Skraćeno, program se sastoji od 5 modula: navigacija; motoristika; pomorstvo, propisi i meteorologija; manevriranje i sigurnost plovidbe; radiotelefonija. Svaki modul dodatno je detaljno razrađen tako da je za polaganje ispita potrebno savladati specifična teoretska znanja i vještine koje nisu svakodnevne za veliku većinu onih koji se namjeravaju njima pozabaviti i steći dozvolu za voditelja brodice.

Unatoč razumljivom stručnom obuhvatu programa ispita, zanimljiva je činjenica da zakonodavac nije predvidio edukaciju/tečaj/kurs kao obvezu za pristupiti ispitu za voditelja brodice kategorije B ili A. Dakle ispitu možete pristupiti kada vam se čini da ste savladali program ili, onako, „s ceste“.

Edukacija je obavezna za polaganje ispita za voditelja brodice kategorije C i sastoji se od teoretskog dijela u trajanju od 25 sati i 6 sati prakse.

Dakle, možete se odlučiti polagati ispit za voditelja brodice kategorije B ili A, prijaviti se i ispit polagati – bez organizirane pripreme. Ako se odlučite za samostalnu pripremu, trebati ćete se opskrbiti s potrebnom literaturom koje nažalost nema u tako sublimiranom obliku da bi pokrila širok raspon stručnih tema programa ispita. U oba slučaja rizik neuspjeha na ispitu je poprilično visok.

Ako se odlučite potražiti stručnu pomoć za polaganje ispita, uz malo snalažljivosti (“googlanja”) ili raspitivanja kod onih koji su to već riješili, imate na raspolaganju solidan broj onih koji vam to mogu priuštiti. U svakom slučaju, na vama je da odaberete onog koji vam najviše odgovara ili „obećava“, uz (ne)obaveznu primjenu „zakona ponude i potražnje“, što nikako ne može biti garancija vašeg uspjeha.

Konačno, nakon položenog ispita imate „u džepu“ svoju dozvolu. Ispitni program zahtijevao je teoretska znanja ili vještine. Nije bilo predviđeno praktično polaganje ispita, nema prakse plovidbe, pristajanja i isplovljenja brodicom, sidrenja, vezanja za plutaču, korištenja pogonskog stroja, nema navigacije i rada na pomorskoj karti u praksi itd.

Stoga, predlažemo svima koji žele doći do svoje dozvole za voditelja brodice ili ju već posjeduju, a nisu se usudili je „konzumirati“ samostalno, u praksi, da potraže neki od kraćih ili dužih praktičnih tečajeva. Tamo će uz pomoć stručnih i iskusnih nautičara, instruktora, dobiti praktična znanja i vještine upravo onih tema koje su teoretski savladali za ispit, a često i daleko više. Neprocjenjiva su iskustva takvih praktičnih edukacija, kada sve ono što ste do sada samo teoretski učili i zamišljali, sada isprobate u vrlo opipljivoj praksi.

Na taj način možete si uštedjeti puno vremena (a možda i novca) koje bi inače utrošili na samostalno učenje sustavom „pokušaja i pogrešaka“ i omogućili si daleko ležernije i opuštenije krstarenje Jadranom s obitelji i prijateljima na vlastitoj ili iznajmljenoj motornoj brodici ili jedrilici.

I možete, što je vrlo vjerojatno, ostati trajni zaljubljenik u nautičke vještine i boravak na moru.

Obzirom na ubrzani razvoj hrvatskog nautičkog turizma, gotovo dvoznamenkastim stopama rasta, uskoro možemo očekivati popriličnu gužvu u nautičkom prometu na Jadranu. To će biti osobito izrazito tijekom ljetnih mjeseci. Tada priobaljem Jadrana i većinom luka, lučica i marina vlada posebna atmosfera. Kao da se stalno održavaju regate motornjaka i krstaša. Praksa i praktične vještine koje ćete steći ranije, u takvim će vam uvjetima biti svakako dobrodošli.

Do idućeg članka….dobro vam more!

 

Kontaktiraj nas!

Saznaj više informacija o našim tečajevima

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

PRIJAVI SE i preuzmi jedno poglavlje Priručnika za voditelja brodice

Dogodila se greška - pokušajte opet.
Vaši podaci su poslani - provjerite svoj e-mail pretinac.

adresa: 10000 Zagreb, M. Dimitrijević 2. 

Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
1€ = 7.53450 kn