BOČNI PRIVEZ I ODVEZ BRODICE – KRATKI VODIČ

BOČNI PRIVEZ

 

1. Voditelj brodice određuje točno mjesto bočnog priveza brodice u nautičkoj luci ili marini te određuje zadatke ostalih članova posade vezano za manevar pristajanja.

 

Manevar pristajanjaČlanovi posade zadužuju se za privezne konope – pramčani i krmeni privezni konop i pramčani i krmeni spring.

Jedan član posade na pramcu brodice bokobranom štiti pramačani dio trupa od eventualnog dodira s obalom prilikom zaustavljanja i javlja voditelju brodice udaljenost od obale prilikom pristajanja.

Priprema priveznih konopaPrivezni konopi pripremaju se za tako da se jedan kraj konopa priveže na bitvu na brodici, provuče kroz vodilicu i pripremi za preuzimanje ili dodavanje na obalu (voditi brigu da konop bude slobodan od brodske ograde).

 

 

2. Bokobrani i privezni konopi pripremaju se s obje strane brodice u slučaju promjene planiranog boka brodice za privez.

Manevar pristajanja 1

3. Pri manevru pristajanja, kada se brodica zaustavi uz obalu, član posade s uredno namotanim priveznim konopom iskorači na obalu (nemojte skakati na obalu!).

 Privez uz obalu

4. Član posade na obali stavlja jedan voj priveznog konopa oko bitve na obali kako bi što prije bio spreman povući ili otpustiti konop, ako je to potrebno da se brodica postavi na određenu poziciju uz obalu.

Privez konopa

5. Za siguran bočni privez postavite, osim pramčanog i krmenog konopa, pramčani i krmeni spring, da bi se spriječilo ljuljanje brodice na bočnom vezu i  dobio siguran odmak brodice od obale.

Bočni privez

Na bitvi na obali treba nametnuti pašnjak, križni ili plutačni čvor, a drugi kraj konopa privezati na odgovarajuću bitvu na brodici.

 

 

BOČNI ODVEZ

 

1.  Prilikom isplovljenja s bočnog veza potrebno je odvojiti brodicu od obale na način da se ne približavate brodicama koje su ispred i iza vas na bočnom vezu. Takav manevar moguće je izvesti ako prethodno pramčani spring i krmeni konop zamjenite udvojenim pramčanim springom i krmenim konopom.

 

2. Motorom krenite lagano naprijed, otpustite pramčani konop i krmeni spring i prikupite ih na palubu. Postavite jedan bokobran uz sami pramac brodice.

 

3. Dok vozite lagano naprijed, brodica stoji u mjestu, jer ju drži pramčani spring.

 

4. Zakrenite kormilo na način da odvajate krmu od obale i pritom član posade na krmi otpušta jedan kraj udvojenog krmenog konopa i privlači drugi kraj brzo na brodicu.

 

 

 

Odve s bočnog priveza

 

5. Kada se krma brodice u manevru isplovljenja odvoji od obale toliko da je slobodna od brodice privezane iza krme, zaustavlja se vožnja motorom lagano naprijed i vozi se potom lagano natrag (krmom). Pritom se otpušta jedan kraj udvojenog pramčanog springa i drugi kraj se povlaći na brodicu.

 

6. Vožnjom unatrag, brodica se odmiče od obale i voditelj brodice ponovnom promjenom u kretanje prema naprijed usmijerava brodicu u željenom kursu.

Kontaktiraj nas!

Saznaj više informacija o našim tečajevima

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

PRIJAVI SE i preuzmi jedno poglavlje Priručnika za voditelja brodice

Dogodila se greška - pokušajte opet.
Vaši podaci su poslani - provjerite svoj e-mail pretinac.

adresa: 10000 Zagreb, M. Dimitrijević 2. 

Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
1€ = 7.53450 kn