Tečaj za voditelja brodice kategorije B održava se dva dana po 4 sata. Tečaj za voditelja brodice kategorije A održava se u jednom danu i traje 4 sata. Kada je termin tečaja tijekom vikenda (subota i nedjelja) održava se od 09 do 13 h, a kada se održava radnim danima, termin tečaja je od 17 h d 21 h.

Stečenom dozvolom za VB kategorije B možete upravljati brodicom za osobne potrebe do 15 m dužine te jahtom za osobne potrebe i jahtom koja se iznajmljuje bez posade do 18 m dužine, bez ograničenja snage porivnog uređaja (nakon navršene 18 godine), u području plovidbe III (međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje udaljavanja od 12 Nm od najbliže obale kopna ili otoka). Također, možete upravljati brodicama koje prevoze putnike u područjima plovidbe IIIb, IIIc i IV te brodicama koje prevoze teret i ribarskom brodicama u području plovidbe III, IIIa, IIIb, IIIc i IV.

Dozvolu možete steći s navršenih 16 godina.

Stečenom dozvolom za VB kategorije A možete upravljati brodicom za osobne potrebe do 7 m dužine s porivnim uređajem snage do 15 kw (20 KS) u području plovidbe IIIa (do 6 Nm od obale kopna ili otoka). Također, možete biti član posade na brodicama koje prevoze putnike u područjima plovidbe IIIb, IIIc i IV i na brodicama koje prevoze teret te ribarskom brodicama u području plovidbe III, IIIa, IIIb, IIIc i IV.

Dozvolu možete steći s navršenih 15 godina.

Dozvola za VB kategorije A i kategorije B doživotne su i nisu uvjet jedna drugoj. Dozvolu za VB kategorije A možete steći s navršenih 15 g. starosti, a dozvolu za VB kategorije B s navršenih 16 g. starosti.

Da! Na našem tečaju dobiti ćete dovoljno literature, materijala, pribora te edukacijskih prezentacija, koji će vam, uz interaktivni tečaj, olakšati pripremu za ispit.

Na našem tečaju dobiti ćete:

  • Priručnik za voditelja brodice koji detaljno sadrži sve teme programa ispita;
  • pribor za rad na nautičkoj karti: 2 nautička trokuta, šestar, olovku s gumicom;
  • nautičku kartu za vježbu;
  • popis pitanja koja se često postavljaju na ispitu (cca. 200 pitanja);
  • konop za vježbanje čvorova;
  • video prezentacije – Rad na nautičkoj karti, Vjetrovi na Jadranu, Animacije mornarskih čvorova, Test za brodska svjetla, Manevriranje brodicom, Izbjegavanje sudara na moru, itd.

Tečaj za voditelja brodice nije uvjet (obaveza) da bi se pristupilo ispitu za voditelja brodice. Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama koji regulira polaganje ispita za voditelja brodice propisuje da se ispit može polagati nakon prethodne prijave ispita s predviđenim Obrascem prijave i odgovarajućom dokumentacijom.

Više od 95% osoba koji se odluče položiti ispit za voditelja brodice odabire prethodnu pripremu putem tečaja – stručne edukacije, kojom se upoznaju sa propisanim Programom ispita.

SEA MASTER CLASS tečaj pripremiti će vas za uspješno polaganje ispita u Ministarstvu mora u Zagrebi ili u nekoj od Lučkih kapetanija.

Popis potrebne dokumentacije za prijavu i polaganje ispita nalazi se na Molbi prijave ispita za kategoriju A i kategoriju B.

Dokumentacija se sastoji od: dvije slike (dimenzija 3 x 3,5 cm), preslike osobne iskaznice i vozačke dozvole (koja je dokaz o položenoj Prvoj pomoći), potvrda uplate državnih pristojbi za polaganje ispita (175,00 kn za kategoriju A, 440,00 kn za kategoriju B) te ispunjena Molba prijave ispita (Ime i prezime, adresa prebivališta, kontakt tel. broj, OIB, državljanstvo, potpis i datum prijave).

Obrazac prijave ispita možete dobiti kod nas prilikom prijave na tečaj ili ga možete zatražiti i dobiti u Ministarstvu mora u Zagrebu ili u nekoj od Lučkih kapetanija.

Ispit za voditelja brodice polaže se usmeno pred tročlanom komisijom Ministarstva mora u Zagrebu ili Lučke kapetanije koju ste izabrali za polaganje ispita. Svaki član komisije ispituje kandidata određene teme propisanog programa ispita. Kandidat je položio ispit kada je svojim odgovorima zadovoljio na svim temama programa ispita. U slučaju neuspjeha na nekoj od tema programa, nema „popravnog“ ispita. Ispit se ne ocjenjuje ocjenom, već se utvrđuje da je kandidat položio/la ili nije položio/la ispit.

Strani državljani mogu polagati ispit za voditelja brodice u R. Hrvatskoj.

Ispit se može polagati na engleskom, njemačkom ili talijanskom jeziku uz prethodnu Molbu na formularu (obrascu) prijave ispita za strance. Popis podataka i dokumenata potrebnih za prijavu, kao i iznos državnih pristojbi koje je potrebno uplatiti nalaze se na Molbi – obrascu prijave ispita.

Kontaktiraj nas!

Saznaj više informacija o našim tečajevima

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

PRIJAVI SE i preuzmi jedno poglavlje Priručnika za voditelja brodice

Dogodila se greška - pokušajte opet.
Vaši podaci su poslani - provjerite svoj e-mail pretinac.

adresa: 10000 Zagreb, M. Dimitrijević 2. 

Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
Tečajevi za voditelja brodice - Sea Master Class
1€ = 7.53450 kn